Mazurek czekoladowo-jabłkowy

Pomysł na takiego mazurka znalazłam tutaj..ja zrobiłam ciut inaczej wykończenie..z resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi trochę ciasta , więc zrobiłam dodatkowo kilka babeczek, które wypełniłam tym samym nadzieniem.

Ciasto:
• 40 dag mąki
• 4 łyżki cukru pudru
• 20 dag margaryny
• 1 jajko
• 2 żółtko
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie z jabłek:
• 4 duże jabłka
• 0,5 galaretki cytrynowej
• Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie)
Wypełnienie czekoladowe:
• 1,5 tabliczki czekolady deserowej
• 0,5 galaretki cytrynowej
• 1 łyżka śmietany
• 7 dag masła
• 0,5 szklanki wody

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej pozostałe składniki i zarobić ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć z niego format blaszki i wyłożyć nim jej dno.Z resztek ciasta uformować wałeczki. Zapleść po dwa i obłożyć nimi boki ciasta.Z ciasta zrobić kilka paseczków i ułożyć kratkę na cieście. Dno ciasta nakłuć widelcem. Ciasto piec około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście.
Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.Ostudzoną masę wylać w pozostałe puste kartki.Dowolnie udekorować.





Wielkanocne Smaki - edycja V




Komentarze