Ciasto:
• 40 dag mąki
• 4 łyżki cukru pudru
• 20 dag margaryny
• 1 jajko
• 2 żółtko
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie z jabłek:
• 4 duże jabłka
• 0,5 galaretki cytrynowej
• Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie)
Wypełnienie czekoladowe:
• 1,5 tabliczki czekolady deserowej
• 0,5 galaretki cytrynowej
• 1 łyżka śmietany
• 7 dag masła
• 0,5 szklanki wody
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście.
Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.Ostudzoną masę wylać w pozostałe puste kartki.Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.