Piekłam je dawno temu...czyli zawieruszony przepis..
- 40 dkg mąki
- 3 -4 łyżki cukru
- 3 dkg drożdży
- 70 g masła
- 100 ml mleka
- 1-2 jajka
- szczypta soli
- dżem
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Na połowie ciasta ułożyć dżem, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta.Kratkowaną częścią ciasta nakryc ciasto z dżemem.Pokroić w dowolne kawałki i ułożyć na blaszce.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń