Szybka rolada jabłkowa

Kolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż ja już kiedyś dawno temu piekłam korzystając z przepisu z jakiejś gazetki.
Razem ze mną roladę piekły:Joasia,IwonkaJola.

  • około 1 kg jabłek 
  • cynamon
  • kardamon
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 dag rodzynek [ zapomniałam]
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • masło do posmarowania papieru
  • cukier puder do oprószenia
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem.
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce].
Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać  cukrem wanilinowym i rodzynkami.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.
Oddzielić żółtka od białek.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki.Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.
Piec 30-35 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.
Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Można polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Super ta roladka. Ja tym razem nie dałam rady :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za wspólne pieczenie . Bożenko twoja rolada wygląda równie smakowicie jak moja .

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała :) bardzo się cieszę, ze mogłam z Wami upiec to ciasto bo jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis i świetne efekty! Do zobaczenia przy kolejnym Wspólnym Wypiekaniu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.