- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki melasy - u mnie 1 łyżka miodu mniszkowego
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba się zrumieni.
Prosty, taki najzwyklejszy jest najsmaczniejszy
OdpowiedzUsuńkocham domowe pieczywo
OdpowiedzUsuńFajny chlebek. Uwielbiam domowe pieczywko :-)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kawalek-nieba.pl/html/kacperek_s_.html
OdpowiedzUsuńBożenko-dziękujemy za dodanie tego szybkiego i apetycznego wypieku do marcowej listy, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń