Przejdź do głównej zawartości
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem
Mój mały eksperyment sprzed kilku dni.... chlebek z dodatkiem siemienia lnianego i amarantusa ..
- 500 g mąki
- 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
- 1 łyżeczki cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła lub margaryny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki poppingu amarantusa
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Następnie przełożyć do koszyka lub cedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni.
Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.
wow!!! fantastyczny chleb!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty i apetyczny :) Dziękujemy za dodanie przepisu do marcowej listy, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCzy ziarna amarantusa dajemy surowe czy gotowane ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam poppingu czyli prażone jak popcorn ziarna amarantusa.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńA to można uprażyć na patelni bez tłuszczu ?
Usuńszczerze mówiąc..to tego ja nie wiem.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń