Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem

Mój mały eksperyment sprzed kilku dni.... chlebek z dodatkiem siemienia lnianego i amarantusa ..

  • 500 g mąki
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 2 łyżki poppingu amarantusa
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Następnie przełożyć do koszyka lub cedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i  piec około 45 minut w temp. 200 stopni.


Chleb dodaję do marcowej listy  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Akacjowy blog.
Domowa piekarenka 2015

Komentarze

  1. Pięknie wyrośnięty i apetyczny :) Dziękujemy za dodanie przepisu do marcowej listy, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ziarna amarantusa dajemy surowe czy gotowane ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam poppingu czyli prażone jak popcorn ziarna amarantusa.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. A to można uprażyć na patelni bez tłuszczu ?

      Usuń
    4. szczerze mówiąc..to tego ja nie wiem.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.