środa, 11 marca 2015

Chleb pszenno -żytni z prażoną mąką -marcowa piekarnia

Kolejny pyszny chlebek i kolejne co miesięczne wspólne pieczenie chleba organizowane przez Amber .W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu a przepis na ten chlebuś pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek.Chlebek jest naprawdę smaczny ..polecam.

Składniki na zaczyn:

  • 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej  (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody

Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej

Składniki zasmażki:

  • 120 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g zimnej wody

Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).

Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy:

  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli

Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.

Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:

  • 600 g mąki pszennej typ 650

Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30x7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.





Chleb dodaję do marcowej listy  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Akacjowy blog.


Chleb pszenno żytni z prażoną mąką na blogach:

Domowa piekarenka 2015

13 komentarzy :

  1. No, to Bożenko można się było tym chlebem podelektować- był pyszny.
    Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity i cudny chlebek. Fajnie sie piekło, dziękuję Bożenko i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bożenko przepięknie Ci się upiekł:) .... a i podeślij Amber linka do swojego chlebka, żeby mogła umieścić Cię w zestawieniu:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:0

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny chlebek Ci wyszedł. Dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bożenko,
    pysznie upieczony!
    cieszę się, że tak dużo nas polubiło ten wspaniały chleb.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia:) A chlebki pierwsza klasa, pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne bochenki! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna fotorelacja! chleb ślicznie upieczony, dziękuję za wspólny czas i do kolejnego spotkania przy piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie upieczone chleby :)
    Tak przy okazji - widzę, że piekałas chleby w silikonowych foremkach. Generalizując lubię piec w foremkach silikonowych, ale od jakiegoś czasu zakwasowców nie piekę w silikonach, bo takie foremki rozciągają się na boki podczas wyrastania, i chleby nie rosną całkowicie w górę tracąc trochę energii na rozciąganie foremek. Chleby lepiej trzymają kształt. Ale to takie moje obserwacje ;)
    Dzięki za wspólne pieczenie i do nastepnej Piekarni
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Silikonowe foremki faktycznie rozciągają się na boki..i ja dlatego wkładam je dodatkowo do zwykłej blaszki.

      Usuń
  10. Dziękuję wszystkim za miłe słowa i wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  11. Bożenko-wspaniały chleb :) Nie było Twojego blogu na liście Amber, teraz dopiero uzupełniłam wpis u siebie :) Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za dodanie chleba do marcowej listy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...Nie miałam przez kilka dni dostępu do internetu i nie miałam jak dodać linku i zrobiłam to z opóznieniem.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.