Baba drożdżowa z kajmakiem



Wielkanocnych wypieków  ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem.. 
  • 20 g drożdży 
  • 3 łyżki cukru 
  • 0,5 szkl. mleka 
  • 50 dkg mąki 
  • 1/4 szkl.oleju 
  • 1-2 jajka 
  • szczypta soli 
  • dowolne nadzienie -np.masa kajmakowa
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec.


Wielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.