Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem..
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 50 dkg mąki
- 1/4 szkl.oleju
- 1-2 jajka
- szczypta soli
- dowolne nadzienie -np.masa kajmakowa
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec.
Moje ulubione smaki i piękna baba
OdpowiedzUsuńMusiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń