Wyniki konkursu z Polsat Food Network




Na początek dziękuję bardzo za udział w konkursie z Polsat Food Network ...zgłoszeń konkursowych nie było zbyt wiele, ale trzeba było jakoś wybrać ..ciężko było..ponieważ wszystkie zgłoszenia były ciekawe i warte wypróbowania..no i tak oto przedstawiam osoby i ich pyszne zgłoszenia..Osoby , które wygrały proszę o adresy, które przekażę sponsorowi nagród , abyście mogli je otrzymać..A kto co wygrał ? ?będzie niespodzianką dla Was..niby wiadomo co było do wygrania [2 lunch boxy, 2 fartuchy czerwone kuchenne z logo Polsat Food Network, 4 minutniki kuchenne], ale nie wiecie co dostaniecie..

1.Karnawałowe pączki z mchu i paproci p.Gabrieli.


2 łyżeczki suszonych drożdży
2 i 1/4 szklanki mąki
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
4 jajka
paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego
marmolada twarda
pistacje posiekane do dekoracji
likier królewski
1 białko 1 1/2 szkl cukru pudru
Białko miksujemy dodając stopniowo cukier puder aż lukier będzie gęsty i lśniący.
Szpinak rozmrażamy odsączamy dokładnie.
Wszystkie skladniki wkładam do automatu do chleba.Włączam program 9.
Gdy ciasto będzie już wyrobione i podwoi swą objętośc wykladamy na stolnicę.Wycinamy
szklanką pączki wkładając do środka marmoladę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zostawiamy przykrywając lniana ściereczką do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,wkladamy wyrośnięte pączki i pieczemy okolo 15 minut.
Po upieczeniu pączki lukrujemy i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Smacznego.

2.Piwny tort słodko-słony p.Justyny.

CIASTO
250 g mąki tortowej pszennej
300 g cukru
50 g kakao
200 g masła
2 łyżki masła orzechowego
4 jaja
250 ml ciemnego piwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
KREM
330 ml śmietany kremówki /36%/
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao /extra dark/
80 ml ciemnego piwa
100 g masła
BEKON
4 plastry surowego boczku
2 łyżki golden syrup /może być syrop klonowy/
DODATKOWO
200 g masy kajmakowej
2 spore garstki orzeszków ziemnych solonych
sól morska gruboziarnista
Przygotowuję ciasto.
Sypkie składniki przesiewam do miski miksera. Mieszam do połączenia. Dodaję miękkie masło, masło orzechowe i jaja, mieszając na najwyższych obrotach - do połączenia. Zmniejszam obroty na średnio-niskie i wolnym strumieniem wlewam piwo. Miksuję do połączenia i uzyskania płynnej masy.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję boki masłem i posypuję mąką. Przekładam masę.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Piekę ciasto około 60 minut - do suchego patyczka.
Studzę i przekrawam na pół.
Przygotowuję krem.
W misie miksera miksuję krótko kremówkę. Cukier puder przesiewam z kakao i dodaję do ubijającej się śmietany. Czekam, aż dokładnie się połączy. Nalewam ekstrakt piwo. Miksuję. Dodaję miękkie masło i miksuję do dokładnego połączenia.
Chłodzę w lodówce.
Przygotowuję karmelizowany boczek.
Grill elektryczny rozgrzewam maksymalnie. Plastry boczku maczam w syropie. Układam na płytach i grilluję do ściemnienia - trwa to chwilę. Studzę.
Komponuję tort.
Dolny blat tortu smaruję częścią masy kajmakowej. Posypuję garstką posiekanych orzeszków. Nakładam porcję kremu kakaowego. Nakrywam drugim blatem. Nakładam resztę kremu na tort. Pokrywam całą jego powierzchnię.
Na środek nakładam pozostały kajmak. Czubkiem noża rozciągam, tworząc wzory. Posypuję drugą garstką posiekanych orzeszków. Układam plastry skarmelizowanego boczku. Na koniec posypuję solą gruboziarnistą.
Chłodzę w lodówce minimum 2 godziny.
3.Kalafior Gobi Manchurian p.Justyny



Składniki na gobi manchurian :

15 różyczek kalafiora najlepiej na taki większy kęs wcześniej ugotowanego al`dente
3 łyżki mąki kukurydzianej
5 łyżek mąki uniwersalnej
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (można pominąć )
sól, do smaku
olej do głębokiego smażenia

Mąki łączymy z solą i wodą na jednolitą masę. Musiałam dodać więcej wody,wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy - każda ma inną chłonność. Ciasto musi być leiste ale zarówno gęste tak żeby trzymało się na kalafiorze. Konsystencja trochę rzadszego budyniu.

Kalafior maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Składniki na sos :

1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku
2 łyżeczki drobno posiekanej zielonej chilli
1 łyżka posiekanego czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka azjatyckiego sosu chilli ( użyłam ketchup z tabasco i pieprzem cayenee )
1 łyżka oleju roślinnego
sól do smaku

Do mąki kukurydzianej dodać wodę. Wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy sos sojowy, ketchup, chilli sos i sól. Mieszamy.

W woku lub rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek, chilli,dymkę,imbir.Smażymy kilka sekund. Wlewamy mieszaninę mąki i sosów. Mieszamy cały czas aż całość zgęstnieje.

Wcześniej usmażonego kalafiora, polewamy sosem, mieszamy delikatnie aż sos " oblepi " różyczki, posypujemy szczypiorkiem, wbijamy wykałaczki, podajemy od razu.

4.Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki p.Wiolety.



Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
2 kostki rosołowe
Pieprz
5 szklanek wody
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
1 łyżka keczupu
125 g serka Brie
2 jajka
Bułka tarta
Ok. 1 l oleju lub smalcu
Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa.
Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka, odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy do przestygnięcia.
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, warzywa smażymy na patelni do miękkości. Łączymy ze sobą i dodajemy keczup.
Gdy ciasto już przestygnie wbijamy żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm.
Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi.
Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut na głębokim oleju lub smalcu, często przewracając.


5.Rolada szpinakowa z łososiem p.Dominiki






Składniki:

500 gram mrożonego szpinaku

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

4 jajka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozpuścić masło i dodać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i szpinak. Doprawić według uznania. Smażyć przed około 10 minut, co chwilę mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Oddzielić żółtka od białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce 31×41 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Po wystudzeniu odwracamy spodem do góry i zdejmujemy papier (odchodzi bez problemu).

Farsz:

1 serek Almette z chrzanem

1 serek Almette śmietankowy

1 łyżeczka chrzanu

2 ząbki czosnku

150 g łososia wędzonego w plastrach

Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

6.Gulasz wołowy z kawą, czekoladą i chili p.Tomka



skład:1 kg mięsa wołowego na gulasz, polecam antrykot
2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 goździki
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub świeża papryczka chili
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kora cynamonu)
1 szklanka (250 ml) zaparzonej kawy (np. 2 przedłużone espresso)
1/2 szklanki domowego bulionu / rosołu / ew. wrzątku + łyżeczka sosu sojowego
1 puszka (400 ml) pomidorów
1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
15 g (2-3 kostki) ciemnej czekolady (min. 60% kakao)
1 puszka (400 ml) fasoli (czarnej lub czerwonej)
1 puszka (400 ml) kukurydzy
Przygotowanie:
Mięso obkroić z tłuszczu i żył, pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Rozgrzać większy garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać drugą łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) i podsmażyć wszystko przez ok. 3 minuty mieszając.
Do garnka wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dodać mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować, dodać czekoladą, przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny.aż mięso będzie miękkie.
Dwoma widelcami podzielić kawałki mięsa na mniejsze cząstki, dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut. Podawać ze świeżą kolendrą i opcjonalnie dodatkową, posiekaną chili.
7.Cycuszki murzynki p.Bożeny 



PRZEPIS:
Biszkopt: 150 g mąki pszennej 100 g cukru kryształu 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto makowo-kokosowe: 210 g cukru kryształu 3/4 szkl. maku 100 g wiórek kokosowych 6 białek Masa budyniowa: 370 ml mleka 250 g margaryny 6 żółtek 1 op. budyniu z cukrem (najlepszy jest waniliowy) 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 -4łyżki kakao Ponadto: polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany) dżem pomarańczowy 300 g 120
g biszkoptów okrągłych-OBOWIĄZKOWO 120 ml białego półsłodkiego wina.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA JEST NAJTEPUJĄCY:
1 Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać kakao i dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm. Piec w temp. 150' C przez ok. 30 minut.
2 Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm Piec w temp. 170' C przez ok. 40 minut.
3 Masa budyniowa: 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
4 Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo-kokosowe. Ciasto posmarowac masą, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyc biszkopty namoczone w winie. Polac dośc obficie polewą czekoladową
8.Chrupiące chruściki p.Magdy.



• 2 , 5 - 3 szkl. mąki pszennej zwykłej
• 1/3 łyżeczki soli
• 1 czubata łyżka cukru pudru
• 1 czubata łyżka masła lub margaryny
• 2 jajka
• 1 łyżka spirytusu 96 %
• 1/2 szkl. kwaśnej, bardzo gęstej śmietany
• -----------------------------------------------------
• do smażenia: ok. 1 kg smalcu wieprzowego ew. oleju słonecznikowego
• do posypania : cukier puder
• trochę mąki do podsypywania przy wałkowaniu
sposób przygotowania: do miski przesiałam mąkę - nie wsypuję od razu całości, zostawiam jakieś pół szklanki, ponieważ jej ilość w cieście zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany. Dodałam cukier puder, sól i miękką margarynę - palcami roztarłam ją z sypkimi składnikami tak, aby nie było większych grudek. Następnie wbiłam jajka, dodałam śmietanę, wlałam spirytus i zagniotłam szybko ciasto dosypując w miarę potrzeby resztę mąki - składniki mają się tylko połączyć a ciasto powinno mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny.
Tak przygotowane ciasto przepuściłam 2 razy przez maszynkę do mięsa - i to jest właśnie sekret kruchości mojego chrustu.
Ciasto podzieliłam na kilka części, każdą rozwałkowałam cienko, bardzo cienko podsypując mąką bo jednak się trochę lepiło i radełkiem pokroiłam na paski szer ok. 3 cm i dł. ok. 10 cm. Każdy pasek nacięłam wzdłuż, m/w na środku na długości 2 cm i przewlekłam jeden koniec przez nacięcie.
W wysokiej patelni roztopiłam smalec. Tłuszcz powinien być bardzo gorący - aby sprawdzić czy jest dobry można wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie od razu to tłuszcz jest gotowy. Kiedy smalec się nagrzał kładłam luźno faworki otrzepując je wcześniej z nadmiaru mąki, po kilka sztuk w jednej partii bo bardzo rosną, i smażyłam na złoto z obu stron.

Komentarze