piątek, 27 lutego 2015

Torcik i 4 urodziny bloga



Prawdę mówiąc to ciasto robiłam jakiś czas temu...ale zapomniałam wstawić przepis...Pyszne było..szybko zrobione i szybko zjedzone...u mnie wszystko na szybko...nawet nie obejrzałam się i zleciało 4 lata blogowania...i całkiem o tym zapomniałam..co roku był jakiś konkurs z tej okazji..a w tym roku ..nie ma..w sumie to konkurs na blogu jest i zapraszam serdecznie..jeszcze macie troszkę czasu, aby wziąć w nim udział.Dziękuję Wam, że zaglądacie na mojego skromnego bloga i czasem korzystacie z przepisów [ kilka osób pochwaliło się co zrobiło..jeśli ktoś coś zrobił wykorzystując przepis zamieszczony na blogu pochwalcie się w galerii ].Cztery latka szybko przeleciało...zobaczymy jak będzie dalej..ostatnio u mnie trochę "zawirowań" w życiu zawodowym i brak jakiejś motywacji do czegokolwiek...mam nadzieję, że wkrótce to się zmieni..w sumie nie wiem czy na lepsze czy gorsze..

  • 4 jajka
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl.mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników

  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 3 -4 łyżki żelatyny
  • 125 ml gorącej wody 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • suszone śliwki, daktyle , rodzynki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Ciasto przełożyć do foremki, a następnie wykałaczką namoczoną w barwniku zrobiłam takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę.

Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać suszone owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na jedną część ciasta.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Dowolnie udekorować.







18 komentarzy :

  1. Bożenko wszystkiego najlepszego, życzę Ci wielu pysznych przepisów i milionów fanów. 4 lata to piękny wiek dla bloga :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko..nawet nie wiem kiedy zleciało te 4 lata..

      Usuń
  2. W takim razie Wszystkiego najlepszego! ! Torcik piękny, zasłużony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, życzę kolejnych lat pomyślnego prowadzenia bloga. Tort wygląda bardzo apetycznie. Narobiłaś mi ochoty na słodycze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.a ile latek jeszcze dam radę ..to się okaże.

      Usuń
  4. Torcik bogaty w bakalie! :) 4 lata blogowania- gratulacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego Bożenko, dalszych pysznych inspiracji, wszystko sie jakoś pomyślnie ułoży czego Ci serdecznie zyczę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko..a układać się pomyślnie jakoś nie chce..ciągle coś jest nie tak..

      Usuń
  6. Smaczne ciasto, szkoda że nie można spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo...zapraszam ..zrobię znów.

      Usuń
  7. Wszystkiego najlepszego z okazji blogowej rocznicy:). Kolejnych wielu tak smakowitych lat życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratulacje! I mnóstwa inspiracji na kolejne lata blogowania :)
    Oby w życiu zawodowym wszystko się jak najlepiej ułożyło :)
    A tort wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.