Prosto, szybko..a jak smacznie...do tej surówki użyłam oleju lnianego , który zazwyczaj kojarzy się z dietą Dr Budwig i pastą z białego twarogu..
- mix sałat
- ogórek zielony
- pomidor
- cebula
- sól, pieprz
- olej lniany LENVITOL
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfa-linolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).
Zastosowanie: olej lniany LenVitol® polecany jest dla dzieci powyżej 3-go roku życia i dorosłych w celu uzupełniania w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3.
Zalecane spożycie: dzieci powyżej 3-go roku życia – 5 ml (ok. 1 łyżeczka), dorośli – od 30 do 60 ml (ok. 2-4 łyżek stołowych) dziennie w trakcie posiłków. LenVitol® można spożywać w postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub płatków zbożowych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Korzystne efekty można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania suplementu.
Uwaga! Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalny jest np. posmak goryczkowy, ziołowy itp.), co wynika z obecności naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Składniki: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.
Dzienna porcja zawiera: | 5 ml (4,7 g) | 30 ml (28 g) | 60 ml (56 g) | ||
Kwasy tł. wielonienasycone, w tym | 3,4 g | 20 g | 41 g | ||
omega-3 (kwas alfa-linolenowy) | 2,7 g | 16 g | 32,5 g | ||
omega-6 (kwas linolowy) | 0,7 g | 4 g | 8,5 g | ||
Kwasy tł. jednonienasycone | 0,8 g | 5 g | 9,5 g |
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
PAMIĘTAJ!
Według olej lniany tłoczony na zimno stosowany w diecie OleofarmVitum®należy przechowywać w temp. 4-10 °C. Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.
WAŻNA INFORMACJA !
Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego tłoczonego na zimno w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju.
Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego tłoczonego na zimno w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju.
Lubię takie surówki, tez używam takich oleji, dużo smaczniejsze i zdrowsze niż olej tradycyjny
OdpowiedzUsuńSmacznie, zdrowo i ....kolorowo! :)
OdpowiedzUsuń