Ja w sumie nie przepadam za rybami,,ale naszła mnie ochota na jakąś rybkę i to w zalewie octowej..padło na ogonki z łososia...
- ogonki z łososia
- mąka
- sól, pieprz
- olej
Zalewa:
- 1 szkl. octu
- 5,5 szkl. wody
- 5 łyżek cukru
- 2 duże łyżki soli
- 2 łyżki maggi
- 2 duże cebule
- 6 ziarenek jałowca
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 ząbki czosnku
Ogonki z łososia pokroić w kawałki, obtoczyć w mące wymieszanej z sola i pieprzem .Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę, cukier, pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Pyszna jest rybka w occie, tez robię ale najczesciej z naszymi słodkowodnymi rybami
OdpowiedzUsuń