Kopytka z kopytkomanii

Kopytka można zrobić tradycyjnie..robiąc wałeczki z ciasta , a potem je pokroić w kawałki..ale można użyć kopytkomanii ..fajny sprzęt..kopytka wychodzą idealnie równe..i można pokroić w dowolnej wielkości kawałki, używając specjalnej maty z podziałką..Kopytkomania służyć może nie tylko do kopytek..posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek.

• 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• około 3 szkl. mąki pszennej
• 1 jajko
• sól
Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Umieścić ciasto w pojemniku [ kopytkomanii] z zamontowaną końcówką.Docisnąć ciasto .Ciasto wtedy zacznie "wychodzić" na dole pojemnika przesuwając matę.Pokroić w dowolne kawałki. Gotować w osolonej wodzie.





Komentarze

  1. Nawet nie wiedziałam, że taki sprzęt istnieje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam takie pomocne urządzenie. Kopytka wychodzą rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiego gadżetu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ziemniaki muszą być wystudzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mało kiedy gotuję ziemniaki specjalnie do kopytek,wykorzystuję pozostałe z obiadu, więc są zimne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.