środa, 28 stycznia 2015

Konkurs z Polsat Food Network


Lubicie konkursy? mam nadzieję , że tak jest...tak więc wraz ze sponsorem nagród czyli Polsat Food Network zapraszam do konkursu nawiązującego  do programu ,,Wielkie żarcie u Guy'a" (na antenie już od 9 lutego w dni powszednie o 14:00, w weekendy o 17:30).Ja lubię oglądać ten program , a Wy?
 Wystarczy zaproponować potrawę, która najbardziej kojarzy Ci się z karnawałową rozpustą i którą mógłbyś zaserwować w czasie szalonej imprezy. 

Zasady konkursu są proste..
  • polubić fanpage Polsat Food Network, który jest fundatorem nagród [ warunek konieczny]
  • polubić fanpage Moje domowe kucharzenie [ niekoniecznie, ale miło by było]
  • podać propozycję konkursową -mile widziane zdjęcia
  • propozycję potrawy zostawić w komentarzu pod tym postem [ proszę zostawić również maila ] lub przesłać na mojego  maila : bozena-1968@gazeta.pl
  • jedna osoba może podać 1 propozycję z przepisem
  • konkurs trwać będzie tydzień od 28 stycznia do 4 lutego
  • wyniki ogłoszone będą na blogu 
  • osoby , które wygrają dostaną maila w sprawie adresu do wysyłki [tylko na terenie Polski]


Do wygrania są :

2 lunch boxy
 2 fartuchy czerwone kuchenne z logo Polsat Food Network
 4 minutniki kuchenne.
Zapraszamy do przesyłania propozycji przepisów do konkursu z Polsat Food Network.




10 komentarzy :

  1. Na karnawałowa impreze polecam ..cycuszki murzynki:)
    PRZEPIS: Biszkopt: 150 g mąki pszennej 100 g cukru kryształu 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto makowo-kokosowe: 210 g cukru kryształu 3/4 szkl. maku 100 g wiórek kokosowych 6 białek Masa budyniowa: 370 ml mleka 250 g margaryny 6 żółtek 1 op. budyniu z cukrem (najlepszy jest waniliowy) 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 -4łyżki kakao Ponadto: polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany) dżem pomarańczowy 300 g 120 g biszkoptów okrągłych-OBOWIĄZKOWO 120 ml białego półsłodkiego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA JEST NAJTEPUJĄCY: 1 Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać kakao i dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm. Piec w temp. 150' C przez ok. 30 minut. 2 Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 20x40 cm Piec w temp. 170' C przez ok. 40 minut. 3 Masa budyniowa: 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem. 4 Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo-kokosowe. Ciasto posmarowac masą, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyc biszkopty namoczone w winie. Polac dośc obficie polewą czekoladową/:)
    ZDJECIE WYSŁAŁAM EMAILEM.
    Bozena Ziarno ,
    bozenn1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja propozycja to:
    Rolada szpinakowa z łososiem

    Składniki:

    500 gram mrożonego szpinaku

    2 łyżki masła

    2 łyżki oleju

    4 jajka

    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz


    Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozpuścić masło i dodać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i szpinak. Doprawić według uznania. Smażyć przed około 10 minut, co chwilę mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

    Oddzielić żółtka od białek. Do zimnego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce 31×41 cm.
    Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Po wystudzeniu odwracamy spodem do góry i zdejmujemy papier (odchodzi bez problemu).

    Farsz:

    1 serek Almette z chrzanem

    1 serek Almette śmietankowy

    1 łyżeczka chrzanu

    2 ząbki czosnku

    150 g łososia wędzonego w plastrach

    Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Dominika Sugier
    misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Na mojej karnawałowej imprezie nie zabraknie słodkiej przekąski w postaci "Chrupiących chruścików", a oto przepis:
    składniki:
    • 2 , 5 - 3 szkl. mąki pszennej zwykłej
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 1 czubata łyżka cukru pudru
    • 1 czubata łyżka masła lub margaryny
    • 2 jajka
    • 1 łyżka spirytusu 96 %
    • 1/2 szkl. kwaśnej, bardzo gęstej śmietany
    • -----------------------------------------------------
    • do smażenia: ok. 1 kg smalcu wieprzowego ew. oleju słonecznikowego
    • do posypania : cukier puder
    • trochę mąki do podsypywania przy wałkowaniu

    sposób przygotowania: do miski przesiałam mąkę - nie wsypuję od razu całości, zostawiam jakieś pół szklanki, ponieważ jej ilość w cieście zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany. Dodałam cukier puder, sól i miękką margarynę - palcami roztarłam ją z sypkimi składnikami tak, aby nie było większych grudek. Następnie wbiłam jajka, dodałam śmietanę, wlałam spirytus i zagniotłam szybko ciasto dosypując w miarę potrzeby resztę mąki - składniki mają się tylko połączyć a ciasto powinno mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny.

    Tak przygotowane ciasto przepuściłam 2 razy przez maszynkę do mięsa - i to jest właśnie sekret kruchości mojego chrustu.

    Ciasto podzieliłam na kilka części, każdą rozwałkowałam cienko, bardzo cienko podsypując mąką bo jednak się trochę lepiło i radełkiem pokroiłam na paski szer ok. 3 cm i dł. ok. 10 cm. Każdy pasek nacięłam wzdłuż, m/w na środku na długości 2 cm i przewlekłam jeden koniec przez nacięcie.

    W wysokiej patelni roztopiłam smalec. Tłuszcz powinien być bardzo gorący - aby sprawdzić czy jest dobry można wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie od razu to tłuszcz jest gotowy. Kiedy smalec się nagrzał kładłam luźno faworki otrzepując je wcześniej z nadmiaru mąki, po kilka sztuk w jednej partii bo bardzo rosną, i smażyłam na złoto z obu stron.

    Smacznego
    Magdalena Czaus-Wróbel

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz wołowy z kawą, czekoladą i chili
    skład:
    1 kg mięsa wołowego na gulasz, polecam antrykot
    2 łyżki oleju roślinnego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    4 goździki
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
    1 łyżeczka papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub świeża papryczka chili
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kora cynamonu)
    1 szklanka (250 ml) zaparzonej kawy (np. 2 przedłużone espresso)
    1/2 szklanki domowego bulionu / rosołu / ew. wrzątku + łyżeczka sosu sojowego
    1 puszka (400 ml) pomidorów
    1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
    15 g (2-3 kostki) ciemnej czekolady (min. 60% kakao)
    1 puszka (400 ml) fasoli (czarnej lub czerwonej)
    1 puszka (400 ml) kukurydzy

    Przygotowanie:

    Mięso obkroić z tłuszczu i żył, pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Rozgrzać większy garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać drugą łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) i podsmażyć wszystko przez ok. 3 minuty mieszając.
    Do garnka wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dodać mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować, dodać czekoladą, przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny.aż mięso będzie miękkie.
    Dwoma widelcami podzielić kawałki mięsa na mniejsze cząstki, dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut. Podawać ze świeżą kolendrą i opcjonalnie dodatkową, posiekaną chili.

    Tomasz
    enzo.tomek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. ja proponuję coś słodkiego :) Pralinki Rafaello domowej roboty
    Jest Karnawał jest impreza są extra przysmaki! Tak – te pralinki po raz pierwszy zrobiłam chyba 4 lata temu. Znalazłam gdzieś chyba w internecie przepis i postanowiłam go wypróbować. Okazał się strzałem w 10-tkę! Jest dość prosty a efekt…..spróbujcie sami :)
    Składniki

    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów
    - mleko w proszku: 1 szklanka
    - wafle tortowe: 4 sztuki (okrągłe czy kwadratowe – bez znaczenia)
    - masło: 20 dekagramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy (16g): 1 sztuka
    - woda: 0.5 szklanki
    - aromat migdałowy: 5 kropli

    W garnku należy zagotować wodę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukry się rozpuszczą , zdjąć z ognia i wystudzić lekko. Wrzucić drobno pokruszone wafle, 6 kropel aromatu migdałowego, ok 3/4 wiórków kokosowych, mleko w proszku i miękkie masło. Całość wyrobić rękoma. Odstawić na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki z masy formujemy małe kuleczki (wielkości oryginalnych Rafaello). Do wewnątrz można włożyć sparzonego migdała obranego ze skórki. Obtaczamy je w reszcie wiórków kokosowych i gotowe. Zapraszam :) http://testerka-blogerka.blog.pl/2015/01/29/

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja proponuję przekąskę, zakąskę, przystawkę, która w smaku przypomina mięso a w rzeczywistości to kalafior. Bardzo smaczna :)

    Kalafior Gobi Manchurian

    Składniki na gobi manchurian :

    15 różyczek kalafiora najlepiej na taki większy kęs wcześniej ugotowanego al`dente
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    5 łyżek mąki uniwersalnej
    1/4 szklanki wody
    1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (można pominąć )
    sól, do smaku
    olej do głębokiego smażenia

    Mąki łączymy z solą i wodą na jednolitą masę. Musiałam dodać więcej wody,wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy - każda ma inną chłonność. Ciasto musi być leiste ale zarówno gęste tak żeby trzymało się na kalafiorze. Konsystencja trochę rzadszego budyniu.

    Kalafior maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

    Składniki na sos :

    1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki lub szczypiorku
    2 łyżeczki drobno posiekanej zielonej chilli
    1 łyżka posiekanego czosnku
    2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżka azjatyckiego sosu chilli ( użyłam ketchup z tabasco i pieprzem cayenee )
    1 łyżka oleju roślinnego
    sól do smaku

    Do mąki kukurydzianej dodać wodę. Wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy sos sojowy, ketchup, chilli sos i sól. Mieszamy.

    W woku lub rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek, chilli,dymkę,imbir.Smażymy kilka sekund. Wlewamy mieszaninę mąki i sosów. Mieszamy cały czas aż całość zgęstnieje.

    Wcześniej usmażonego kalafiora, polewamy sosem, mieszamy delikatnie aż sos " oblepi " różyczki, posypujemy szczypiorkiem, wbijamy wykałaczki, podajemy od razu.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pogodę i nie pogodę, spotkanie z przyjaciółmi w karnawałowe wieczory podaję słodkości, a wśród nich m.in. MUZYCZNE CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z PIERZYNKĄ BANANOWĄ:

    SPÓD:
    4 jajka
    150 g czekolady
    60 g cukru
    2 łyżki mąki ryżowej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    1 WARSTWA:
    600 g serka śmietankowego do serników z wiaderka
    80 g cukru pudru
    200 ml śmietany 30 %
    4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
    150 g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady mlecznej
    Sok ½ pomarańczy.

    2 WARSTWA:
    400 g śmietankowego do serników z wiaderka
    2 banany
    50 g cukru
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 40 ml wody
    Szczypta cynamonu

    Wykonanie SPÓD:
    Stopić czekoladę na parze. Jajka ubić z cukrem, dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i zanim włożymy je do piekarnika należy kilka razy uderzyć foremką o blat, tak by z ciasta pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto pieczemy w temp. 170*C przez 25 min.

    Wykonanie I warstwa:
    Czekoladę topimy z 1 łyżką mleka na parze i studzimy. Ubijamy śmietanę. Ser miksujemy z cukrem oraz z sokiem z pomarańczy oraz stopioną czekoladę. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy żelatynę. Masę wlewamy na ostudzone ciasto. Wkładamy do lodówki, aby stężała.

    Wykonanie II warstwa:

    Banany obieram, kroimy i delikatnie podsmażamy na maśle z cynamonem, a po ściągnięciu z patelni rozgniatamy widelcem. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy banany oraz żelatynę. Warstwę bananową nakłady na czekoladową. I wkładamy ponownie do lodówki.
    Gdy ciasto stężeje dekorujemy. U mnie pięciolinia z nutami (wiem nutki trochę się rozlały) dlatego zatytułowała to ciasto jako muzyczne, bo przecież karnawał to dobra muzyka, zabawa i towarzystwo.

    P.S. Strona polubiona. Zdjęcie wysłałam na e-maila.

    Pozdrawiam
    Kamila :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry
    jaka by to nie była impreza karnawałowa, sylwestrowa, urodzinowa czy zwykłe spotkanie w gronie przyjaciół nie może zabraknąć skrzydełek z kurczaka. Przygotowuje je na kilka sposobów a to jest najbardziej ulubiona przez moich przyjaciół wersja :)
    Skrzydełka pieczone w miodzie i sosie sojowym
    2 kg skrzydełek
    ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
    3 łyżki miodu
    3 ząbki czosnku
    ½ papryczki chilli
    1 łyżeczka startego imbiru

    Skrzydełka myjemy i osuszamy. Ze szydełek odcinamy lotki ( nie będą nam potrzebne ) i dzielimy skrzydełka na dwie części.
    W misce łączymy sos sojowy z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na drobnej tarce imbirem i posiekaną papryczką chilli. Marynatę staraninie mieszamy i przekładamy do niej poporcjowane skrzydełka. Skrzydełka marynujemy minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , skrzydełka przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, zalewamy je marynatą i pieczemy 40 minut. Serwujemy razem z powstałym sosem, najlepiej na gorąco, ale skrzydełka świetnie smakują na zimno 

    OdpowiedzUsuń
  9. Proponuję gruszkę w sosie winogronowo -dereniowym. Prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym przepyszna.
    Do wydrążonej gruszki dodajemy kilka winogron i wypestkowanych owoców derenia ( u mnie wszystko z działki pochodzi, więc zero kosztów). Tarkujemy czekoladę i wkładamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu wrzucamy jeszcze kilka surowych winogron i owoców derenia i podajemy. I już. Mamy czas dla gości i dla siebie, bez zbędnego stania przy garach.
    batonzo@o2.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.