Ciasto z masą budyniową

Pyszne ciasto..najlepiej smakuje na drugi dzień..
  • 50 dkg mąki
  • 6-7 łyżek miodu
  • 1 duże jajko
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
Krem
  • 0,5 litra mleka
  •  0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
W garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.
Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem , a potem masą budyniową.Dowolnie udekorować.













Komentarze

  1. Moja mama je czasami robi jest przepyszne :)
    pozdrawiam
    http://niebioeski.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U mojej mamy też często można je spotkać i zgadzam się, że najlepsze na drugi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz ,a ja jestem na odwyku od ciast,ciasteczek,czekoladek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to ciasto:) ja urozmaicam krem orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady.polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem pod wrażeniem jak prowadzisz tego bloga :) rzetelnie i bardzo opisowo, bardzo dużo zdjęć. Super :D pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki jest rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.