Przejdź do głównej zawartości
Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie
Te bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd...Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać.
- 390 g mąki pszennej
- 6 g drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych]
- 250 ml letniej wody
- 1 ,5 łyżeczki soli morskiej
- 1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
- mak
- sezam
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware].Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.
Super bułeczki, najlepsze bo domowe.
OdpowiedzUsuńświetnie Ci bułeczki wyrosły:)
OdpowiedzUsuńU mnie juz zniknęły, zabieram Twoją , dzięki i pozdrawiam Bożenko :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale i znikają w mgnieniu oka. Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułeczki. Smakują bosko i pachną genialnie.
OdpowiedzUsuńPiękne bułki, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJakie pyszne bułeczki na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuń