Chleb z automatu



Ten chlebek piekłam [ w automacie] już jakiś czas temu...pięknie wyrósł...a potem opadł...ale mimo to był pyszny..
  • 360 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 340 g mąki pszennej 
  • 80 g mąki żytniej 
  • 20 g amarantusa
  • 100 g mąki orkiszowej 
  • 7 g suchych drożdży 
W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, mąki, amarantus, suszone drożdże. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba  i średni kolor zarumienienia.Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić.




Komentarze