Kurczak z zalewy octowo-ketchupowej

Zrobiłam skrzydełka panierowane ..a , że zostało trochę i dawno u mnie  nie było takiego kurczaka ..więc są skrzydełka z zalewy..tym razem  zrobiłam zalewę z dodatkiem ketchupu..razem ze  skrzydełkami było  nawet kilka kotletów schabowych z piersi kurczaka...smakowały wyśmienicie..takie skrzydełka w zalewie są pyszne ..polecam..
  • 1 kg skrzydełek
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • wegeta
  • mąka do panierowania
  • jajka
  • bułka tarta
Zalewa:
  • ¼ szkl. octu spirytusowego 
  • ½ litra wody 
  • 2 cebule 
  • ½ łyżeczki pieprzu 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • ½ małego ketchupu
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • liść laurowy 
  • 2 łyżki cukru 
  • ½ łyżki soli morskiej

Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.
Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika  [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre na drugi dzień].




Komentarze

  1. a to ciekawy przepis na kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis postaram się spróbować. Pomysł na skrzydełka wrzuciłem na swoją stronę. www.docinek.com z linkiem do przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.