Chałka nadziewana

Ostatnio u mnie drożdżowo i słodko..ale jak się ma w domu takich amatorów słodkości i sporo produktów do wykorzystania nic innego nie pozostaje - trza coś piec...Tym razem pieczenie odbyło się z wykorzystaniem produktów z Helio..wybór padł na mieszankę keksową, która nadaje się nie tylko do keksów, chociaż w planach jest i keks..Mix keksowy dodałam do nadzienia z twarogu do chałki drożdżowej..Na koniec okazało się , że zabrakło masy twarogowej na jedną roladkę i tak jedna roladka jest z dżemem..w sumie można kombinować z nadzieniem wedle gustu i będzie fajny efekt...Ciasto drożdżowe zrobione według przepisu Dorotki ..

Składniki na 2 chałki:

  • 3 szkl.mąki pszennej 
  • 0,5 szkl. letniej maślanki lub kefiru [ jogurtu naturalnego]
  • 2 duże jajka 
  • 3 czubate łyżki cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g) 
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 
  • skórka otarta z 1  pomarańczy i sok z niej wyciśnięty 
Nadzienie z twarogu: 
  • 50 dkg twarogu półtłustego lub tłustego 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 - 2/3 szkl.cukru z prawdziwą wanilią 
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej 
  • mix keksowy Helio
Dodatkowo
  • marmolada lub dżem
  • żółtko do posmarowania chałek
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].
Przygotować nadzienie z twarogu: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt , delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, tylko na środku, wzdłuż dłuższego boku i zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz. Końce warkocza połączyć i podwinąć pod spód.Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.















Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.