Bułki pszenno -żytnie z amarantusem i oliwkami



Dawno nie było bułeczek...takich np.na śniadanie... i są...mój mały eksperyment..ale udany..

  • 35 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka czarnych oliwek Develey
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta bazylii suszonej
  • żółtko +mleko do posmarowania 
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem .Odstawić na chwilę.Do miski wsypać obie mąki, amarantus ,sól , bazylię , olej oraz pokrojone oliwki.Dodać drożdże z mlekiem i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.[ moje ciasto rosło w misce Tupperware].Wyrośnięte ciasto podzielić na 7- 8 porcji . Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać  węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. Bułeczki ułożyć na blasze ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni przez około 15-20 minut. 

Amarantus - super zboże XXI wieku

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.