Ciasto jasne:
Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.
Ciasto jasne:
W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki.
Ciasto ciemne:
Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia.Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1 kostka masła lub margaryny
- składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao
- 8 paczek herbatników petit beurre
Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.
Ciasto jasne:
W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki.
Ciasto ciemne:
Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia.Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą.
Świetny przekładaniec! ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to ja mogę jeść nie tylko na niedziele,ale co dzień-pychota!- super wygląda i masa z kaszy jest pyszna- też robię często:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpomysłowy deser ;)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacha :) Dziewczynki ładnie wspólnie sobie dogadzają :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho ci wyszło Bożenko :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń