Drożdżówka z bakaliami

Pyszna drożdżówka z dużym dodatkiem bakalii..czyli mieszanki studenckiej Helio.



  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki 
  • 50 g  cukru
  • cukier waniliowy
  • 70 g miękkiego masła
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • spora garść mieszanki studenckiej Helio

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę studencką.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się miską Tupperware].Przygotować formę, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do formy i odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto wypełni nam formę, wstawić na 30 - 35 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem.



Komentarze