Orzeszki

Mam już swoje sprawdzone przepisy na orzeszki, ale lubię próbować nowych przepisów..ale ten przepis był wypróbowany dwa razy..za pierwszym razem upiekłam pierwszą porcję w maszynce i było ok..druga porcja..i był problem z wypadaniem orzeszków z formy..ale na drugi dzień postanowiłam spróbować znowu..dodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo nie wiem czym.. 
  • 125 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 220 g mąki tortowej [dalam wiecej]
  • 1 jajko, roztrzepane 
  • 50 g cukru pudru 
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce. Docisnąć i piec na jasno złoty kolor. Upieczone skorupki orzeszków wyjąć, wystudzić.


Komentarze

  1. Ja przekładam nadzieniem orzechowym, tak, żeby były to prawdziwe orzechy. Świetnie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, orzechowe nadzienie..pycha..dziękuję..

      Usuń
  2. Szybko..Proszę bardzo..i cieszę sie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.