Najprostszy jabłecznik

Parę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim  cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne..ja do przyrządzenia tego ciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek
  • cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Składniki na ciasto wrzucić do miski i wymieszać ze sobą. Tortownicę wysmarować masłem. Dno ściśle pokryć warstwą jabłek i zalać ciastem. Piec 45 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





Razem ze mną piekły:


Ciasta bez mikseraJabłka wolnościCiacho na widelcu

Komentarze

  1. Jabłka są pyszne. :) Dziękuję za pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najprostszy i najsmaczniejszy :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje z okazji licznika :) a ciacho wręcz ekspresowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję po raz kolejny za fajna zabawę. W prostocie siła jak mawiaja, super placek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie mięciutkie i pachnące... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zamiast oleju dodać masło rozpuszczone np.?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka konsystencję powinno mieć ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dawno nie robiłam tego ciasta, ale jak widać na zdjęciach ciasto przekładane do blaszki nie jest ani za gęste, ani rzadkie, takie pół na pól.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.