Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam..

Składniki na około 30 sztuk:
  • 1 szkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g posiekanej margaryny 
  • 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szkl.drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich 
Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.






Ciacho na widelcu

Komentarze

  1. Robiłam ciastka z niemal identycznego przepisu. Były nieziemsko dobre. Chyba jedne z najlepszych jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.