czwartek, 11 września 2014

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam..

Składniki na około 30 sztuk:
  • 1 szkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g posiekanej margaryny 
  • 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szkl.drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich 
Wszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.






Ciacho na widelcu

2 komentarze :

  1. Robiłam ciastka z niemal identycznego przepisu. Były nieziemsko dobre. Chyba jedne z najlepszych jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.