Chocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam..
Składniki na około 30 sztuk:
- 1 szkl. gorzkich czekoladowych groszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g posiekanej margaryny
- 1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru
- 1/4 szkl.drobnego cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńRobiłam ciastka z niemal identycznego przepisu. Były nieziemsko dobre. Chyba jedne z najlepszych jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuń