Przejdź do głównej zawartości
Pyszne bułki z pieczarkami w środku..
- 50 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 50 dkg mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży suchych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól, pieprz
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, żółtka i masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście części.Każdą część nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
świetne bułki:)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne - smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń