Pomysł na ciasto z kukurydzą podpatrzyłam dawno temu i już od dawna przybierałam się, żeby wypróbować to ciasto...ale zawsze coś stało na przeszkodzie, a to brak kukurydzy albo mleka skondensowanego albo brak czasu..ale robiącsałatkę dałam tylko pół puszkikukurydzy Develeyi była okazja wypróbować to ciasto..w sumie kukurydza i tak by się nie zmarnowała.. ja zrobiłam z połowy porcji,ale przepis podaję takijakiznalazłam ..a skoro robiłam z połowy porcji..postanowiłam zrobić babeczki..i dodatkowo dodałam mieszankę skórek Gold Pack..pyszne..polecam..
Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować.Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,następnie dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Dodać mieszankę skórek i znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie..... Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.
Wow to dla mnie nowość, nie wpadłabym na dodanie kukurydzy do wypieków, choć jak teraz pomysle o tym to moze to całkiem dobrze smakować
OdpowiedzUsuńKukurydzy całkiem nie czuć..polecam.
UsuńJuż kiedyś robiłam podobne babeczki z użyciem kukurydzy :) są naprawdę smaczne..
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałem babeczek z kukurydzą. Ciekawy jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Fajny pomysł na muffinki! Dodatek kukurydzy - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń