Przejdź do głównej zawartości
Pomysł na ciasto z kukurydzą podpatrzyłam dawno temu i już od dawna przybierałam się, żeby wypróbować to ciasto...ale zawsze coś stało na przeszkodzie, a to brak kukurydzy albo mleka skondensowanego albo brak czasu..ale robiąc sałatkę dałam tylko pół puszki kukurydzy Develey i była okazja wypróbować to ciasto..w sumie kukurydza i tak by się nie zmarnowała.. ja zrobiłam z połowy porcji,ale przepis podaję taki jaki znalazłam ..a skoro robiłam z połowy porcji..postanowiłam zrobić babeczki..i dodatkowo dodałam mieszankę skórek Gold Pack..pyszne..polecam..
- 2 jajka
- 1 ,5 szkl.mąki kukurydzianej
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 1 puszka kukurydzy Develey
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka margaryny
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2- 3 łyżki mieszanki skórek Gold Pack
Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować.Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,następnie dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Dodać mieszankę skórek i znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Wow to dla mnie nowość, nie wpadłabym na dodanie kukurydzy do wypieków, choć jak teraz pomysle o tym to moze to całkiem dobrze smakować
OdpowiedzUsuńKukurydzy całkiem nie czuć..polecam.
UsuńJuż kiedyś robiłam podobne babeczki z użyciem kukurydzy :) są naprawdę smaczne..
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałem babeczek z kukurydzą. Ciekawy jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Fajny pomysł na muffinki! Dodatek kukurydzy - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń