Kolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy rogaliki półfrancuskie.. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend..Może macie jakieś propozycje ciast do wspólnego pieczenia?
- 3 szkl. mąki
- 250 g margaryny
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- dowolne nadzienie [ u mnie marmolada]
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. [ja do robienia rogalików wykorzystałam rogalomanię -ciasto podzieliłam na kilka części, rozwałkować na kształt koła , następnie przełożyłam na rogalomanię , wycięłam trójkąty, nałożyłam farsz i zwinęłam rogaliki].Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Razem ze mną rogaliki półfrancuskie piekły:
Bożenko jaka masowa produkcja, aż miło popatrzeć i chętnie by się skosztowało. :)
OdpowiedzUsuńTo tylko tak wygląda...te rogaliki są małe..takie na jeden , dwa kęsy..smaczne są..zapraszam..
UsuńDziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję.
UsuńJa również dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńRogaliki są pycha!
Dziękuję również..cieszę się , że rogaliki posmakowały.
UsuńCiekawe to rozwiązanie z tą rogalomanią, u mnie to każdy rogal ma inny wygląd :D
OdpowiedzUsuńAkcja super i mam nadzieję, że nieraz jeszcze uda mi się dołączyć.
Zapraszam ponownie..a u mnie też z rogalikami różnie bywało..nie umiem tez zrobić idealnych..a rogalomania jest super.
UsuńPiękne rogaliki :) dziękuję za wspólne pieczenie i przepis bo to chyba wyszły mi najlepsze jakie do tej pory zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis i pyszne rogaliki :-) dziękuje Bożenko za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuń