Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

Akcja -Pieczemy ciasto z malinami i pianką budyniową dobiega prawie końca...a ja właśnie dopiero dziś piekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu Kasi, jest on w sumie taki sam..troszkę różni się tylko ilością oleju..U mnie pianka jest ciemna..a to dlatego, że miałam w domu tylko jeden budyń śmietankowy i jeden czekoladowy..
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/5 szklanki oleju (100 ml)
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe [ u mnie śmietankowy  i czekoladowy]
  • 400 g malin
  • szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodać Kasię i wymieszać lekko mikserem.Masę przełożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki na co najmniej 30 minut.Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w 180 st.C. Odstawić do wystygnięcia.Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsypać najpierw budynie, a następnie wlać  cienką stróżką olej.Powstałą piankę wyłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Na piance ułożyć owoce.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec około 30 minut.






Komentarze

  1. Bożenko, super wersja tego ciasta! Pyszne. Dziękuję za dołączenie do akcji.:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim ogródku tego roku jest taki wysyp malin .... że mam już gotowy przepis na pyszne ciasto !!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.