wtorek, 5 sierpnia 2014

Galaretka z papierówek

Zaległy przepis z zeszłego roku...w tym roku jakoś papierówek u nas brak..Przepis na taką galaretkę znalazłam gdzieś w necie.Zapisałam przepis,ale zapomniałam zapisać a jakiego bloga pochodzi..Taka galaretka jak dla mnie była bardzo słodka......ale mój mąż nie narzekał.

  • 3 kg papierówek 
  • 2,5 kg cukru 
  • otarta skórka z jednej cytryny 
  • 3 laski wanilii 
Jabłka umyć, pokroić na 4 części [ nie obierać , nie wycinać korzonków i pestek]. Przełożyć do wysokiego i dużego garnka,zalać wodą, żeby je tylko przykryć.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyc ogień i gotować około 45-60 minut.Przykryć i zostawić na noc ,następnego dnia odsączyć  ugotowane jabłuszka - na duży garnek nałożyć durszlak - na niego położyć gazę i przelać ugotowane owoce wraz z sokiem - na sam koniec przykryć z wierzchu też gazą i obciążyć owoce na durszlaku . Nie dociskać, sok sam pomalutku cedzi się przez gazę, zostawić tak na 2-3 godziny.Po tym czasie odważyć powstały sok i dać tyle samo cukru.Zagotować na średnim palniku, dodać wyskrobane laski wanilii wraz z ziarenkami i ścieramy skórkę z cytryny .
Gotować tak bez przykrycia około 2-3 godzin, do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć [można ponownie przelać przez durszlak wyłożony gazą] .Ponownie zagotować, gdy zacznie tężeć nalewać do słoików .

Jabłka wolnościPrzetworyJedz polskie jabłkabaner_Grazynka

4 komentarze :

  1. Pracowite, ale jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał pracusiu. ale efekt końcowy znakomity. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Papierówki a jaki piękny czerwony kolor :)

    Dziękuję za udział w akcji, zachęcam też do wyczarowania kolejnych genialnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to cie muszę wreszcie odwiedzić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.