środa, 6 sierpnia 2014

Chrupiące kukurydziane serniczki

Przepis wpadł mi w oko już jakiś czas temu..a znalazłam na Polsat Food Network..a dopiero wczoraj zrobiłam..według oryginalnego przepisu ciasto po schłodzeniu trzeba było pokroić na 16 kawałków i  do ozdobienia były sezonowe owoce..ja nie pokroiłam , zostawiłam całe..każdy kroił kiedy chciał i ile chciał....i ozdobiłam tylko posypką...leniłam się iść w taki upał na działkę po maliny...Na zdjęciu ciasto jeszcze nie stężałe do końca..bałam się, że po powrocie z pracy już nic nie zostanie..Baza kukurydziana jak dla mnie była za słodka..więc można dodać soku z cytryny..




Składniki do bazy:

• 3 łyżki niesolonego masła [ dałam margarynę Kasię]
• 150 g małych pianek marshmallows
• 2 łyżeczki miodu
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
• sól
• 4 szkl. płatków kukurydzianych

Składniki do masy serowej:


• około 5 g żelatyny w proszku
• 500 g mielonego białego sera (kremowego)
• 1 szkl.kwaśnej śmietanki
• 1 szkl, cukru pudru
• 1 łyżka świeżego soku z cytryny
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
• sól
• 2 szkl. świeżych owoców leśnych (truskawki, borówki, jagody itp.) do przyozdobienia [ u mnie kolorowa posypka]
Chrupiąca baza:

 Wyłożyć brytfankę papierem do pieczenia, wysmarować masłem lub innym tłuszczem. Rozpuścić masło w rondelku, dodać pianki marshmallows, miód, wanilię i szczyptę soli. Mieszać drewniana łyżką aż pianki marshmallows się rozpuszczą – około 5 minut. Dodać płatki kukurydziane i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć masę do wcześniej przygotowanej brytfanki i równo rozprowadzić. Odstawić do stwardnienia, około 20 minut.
Serowa masa:

 Połączyć żelatynę w dwoma łyżeczkami wody w miseczce i odstawić na bok aż zmięknie (5 minut). Ubić ser przy pomocy miksera, aż będzie całkowicie kremowy, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli i miksować dalej aż do uzyskania gładkiej masy. Wstawić żelatynę do mikrofalówki do momentu rozpuszczenia się. Dodać ją do sera i całość zmiksować.
Wylać masę serową na chrupiącą bazę i równo rozprowadzić . Przykryć brytfankę folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Posypać np.kolorową posypką.





Lekkie desery bez piekarnika vol 2Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

8 komentarzy :

  1. I pięknie, znakomite chrupanko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bomba! bomba bomba! ależ jestem ciekawa jak musiał smakowac taki chrupiący serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, cudownie musiał ten spód chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza sie...chrupiący spód tylko troszkę za słodki.

      Usuń
  4. Też zaglądam na food network, ale tego przepisu nie zauważyłam. Z płatkami kukurydzianymi sernika jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis znalazłam na fan page Food Network..i polecam..bo pyszny..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.