- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki smalcu
- 3 dojrzałe pomidory
- 80 dag niedużych ziemniaków
- 400 ml rosołu (może być z kostki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- szczypta kminku [ nie dałam]
- natka pietruszki,koperek
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złotobrązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min.[ u mnie dłużej -aż żeberka były prawie miękkie] Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części. Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków.
w takim wydaniu żeberek jeszcze nie jadłam:) musza być wyśmienite! Wpraszam się na obiadek:)
OdpowiedzUsuńna pewno smacznie:)
OdpowiedzUsuńŻebereczka pierwsza klasa, znikam stąd żeby mąż nie widział. :)
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńO matkooo, aż ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga,dopiero zaczynam ale chętnie posłucham rad o doświadczonej weteranki :)
www.wdziurawymkotle.blogspot.com