Przejdź do głównej zawartości
Tarta z budyniem i owocami
Ciasto bawarskie zjedzone...więc trzeba było znów coś zrobić..i zrobiłam tak jak planowałam wcześniej tartą z owocami..Bardzo prosta do zrobienia i smaczna...tylko nie mam pojęcia czemu po upieczeniu spodu..była dziurka ha ha..a forma była dokładnie wylepiona ciastem...ale wszystko zostało "załatane" i można było działać dalej...Ciasto kruche i owoce, więc też dodaję do akcji Ciasta kruche z owocami .
Składniki na spód:
- 220 g mąki
- 120 g margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 budynie - u mnie wiśniowe
- dowolne owoce - u nie winogrono i czerwone porzeczki
- 1 galaretka - u mnie moijto
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody , zostawić do stężenia.Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Następnie ciasto wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut.Wystudzić.
Budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka . Gotowy budyń wylać na ciasto. Gdy trochę przestygnie, ułożyć na nim dowolne owoce. Owoce zalać tężejącą galaretką.Tartę włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Razem ze mną kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły:
Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym
Dorota -Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczką
Agnieszka -Tartaletki truskawkowe
Iwona -Kruche ciasto z jagodami
Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami
Bożena -Ciasto bawarskie
Mniam zjadłabym taką tartę
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho ;)
OdpowiedzUsuń