Surówka po węgiersku



Przepis na taką surówkę znalazłam tutaj. i dodaję wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier].Taką surówkę można podać bez kleksa śmietany lub nawet wymieszać ze śmietaną..

• 500 g ogórków
• 1 łyżka soli
• pęczek szczypiorku
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• 1 łyżka kwaśnej śmietany
• pieprz do smaku
Marynata
• 3 łyżki octu winnego Jamar
• 3 łyżki wody
• 2 łyżki cukru
 
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać z łyżką soli.  Po godzinie przepłukać ogórki zimną wodą i osuszyć. Zagotować składniki marynaty i przestudzić.Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany.



Komentarze