Rogaliki półfrancuskie drożdżowe

Pyszne rogaliki...ekspresowe w wykonaniu...ja wykorzystałam rogalomanię, która ułatwia wycinanie trójkątów z ciasta...Rogaliki są równiutkie , każdy taki sam...a ciasto jest naprawdę proste do zrobienia...ciasto drożdżowe półfrancuskie ..nie wymagające długiego wyrabiania ani wyrastania...farsz do rogalików może być dowolny..u mnie część rogalików była z masą kajmakową, a część z dżemem jabłkowym..posypane ziarnami...o ziarenkach napiszę ciut później...teraz tylko powiem...pyszne były..Rogaliki po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować...u mnie bez niczego, gdyż zabrałam je w podróż...a lukier w taki upał ..niezbyt mile widziany..

  •  4 szkl.mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szkl.śmietany kwaśnej
  • szczypta soli
  • 5 dkg drożdży
  • dowolne nadzienie [ u mnie masa kajmakowa Helio]
  • jajko do posmarowania rogalików
  • ziarenka do posypania
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.Margarynę posiekać z mąką,żółtkami,cukrem , szczyptą soli i śmietaną z drożdżami.Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka  części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze, posmarować jajkiem , pospać ziarenkami.Piekarnik nagrzać do 250  stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.





Komentarze

  1. Rewelacyjbe :) Uwielbiam rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują. Ta rogalomania to super produkt, bardzo ułatwia robienie rogalików :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.