Pörkölt-gulasz węgierski

Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2-3 strąki kolorowej papryki
  • 2 kostki bulionu
  • mielona słodka i ostra papryka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • suszone pomidory np.takie
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.
Dodać posiekany czosnek i cebule, pokrojoną paprykę i smażyć przez 3 minuty.
Kostkami bulionu rozpuszczonymi w 4 szklankach wrzątku zalać mięso i warzywa, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 40 minut. Koncentrat pomidorowy rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru z gulaszu. Dodać do rondla i wymieszać.Gotować na małym ogniu kilka minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.