Przejdź do głównej zawartości
Mufinki z truskawkami i kruszonką
Koniec sezonu truskawkowego trza wykorzystać...dziś są mufinki..korzystałam z tego przepisu i dodaję wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Wielkiej Brytanii, wydarzenia które utworzyła Daria...czy są one angielskie ..trudno mi ocenić ,ale znalazłam w kategorii Kuchni Brytyjskiej..Ja zamiast jagód dałam truskawki, a zamiast cynamonu cappuccino..zjedzone ..nim zdążyłam zrobić zdjęcie..
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 75 ml mleka
- 150 g świeżych jagód [ u mnie truskawki]
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu [ u mnie cappuccino]
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Jagody wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Napełniać foremki pozostawiając miejsce na kruszonkę.Za pomocą widelca wymieszać cukier z mąką, masłem i cynamonem. Posypać po muffinów.Piec przez 20-25 minut.
Mufinek jeszcze nie miałem okazji spróbować.Ciekawy jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie owoców i kruszonki, są dla siebie stworzeni. Zapraszam na pudding yorkshire. :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Bozenko :-)
OdpowiedzUsuń