Mufinki z truskawkami i kruszonką

Koniec sezonu truskawkowego trza wykorzystać...dziś są mufinki..korzystałam z tego przepisu i dodaję wspólnego gotowania  z Formułą 1 na Grand Prix Wielkiej Brytanii, wydarzenia które  utworzyła Daria...czy są one angielskie ..trudno mi ocenić ,ale znalazłam w kategorii Kuchni Brytyjskiej..Ja zamiast jagód dałam truskawki, a zamiast cynamonu cappuccino..zjedzone ..nim zdążyłam zrobić zdjęcie..
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 75 ml mleka
  • 150 g świeżych jagód [  u mnie truskawki]
Kruszonka
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu [ u mnie cappuccino]
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkiem i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Jagody wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Napełniać foremki pozostawiając miejsce na kruszonkę.Za pomocą widelca wymieszać cukier z mąką, masłem i cynamonem. Posypać po muffinów.Piec przez 20-25 minut.


    Kawa ...I co dalej?

    Komentarze

    1. Mufinek jeszcze nie miałem okazji spróbować.Ciekawy jestem smaku :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo lubię połączenie owoców i kruszonki, są dla siebie stworzeni. Zapraszam na pudding yorkshire. :)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.