Przejdź do głównej zawartości
Proste, a jakie smaczne...robiłam je kilka dni temu..
- kalafior
- 2 jajka
- 1 cebula
- bułka tarta [3-4 łyżki +do panierowania]
- kasza manna [ 3-4 łyżki]
- natka pietruszki, koperek
- sól, pieprz, wegeta
- 2 łyżki sera żółtego [ u mnie mozzarella]
Kalafiora podzielić na duże różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć po 1-3 minutach. Przełożyć do dużej miski, rozgnieść widelcem, ale niezbyt dokładnie.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do kalafiorem dodać jajka, kaszę, tartą bułkę, posiekaną zieleninę, ser i przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Masę dobrze wymieszać. Uformować nieduże kotlety (w razie potrzeby dodać bułki tartej lub kaszy) i obtoczyć w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z każdej strony do zrumienienia.
Ja robię kotlety z kalafiora, ale mniej wypasione :)
OdpowiedzUsuń