Ciasto z malinami

Od dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta..przepis znalazłam dawno dawno temu w jakiejś gazecie...na zdjęciu wyglądało bardzo pysznie..moje niestety nie aż tak bardzo..troszkę zakalcowate...a może to dlatego, że nie czekałam aż biszkopt na roladę do końca wystygnie...nałożyłam dżem i zwinęłam...ale i tak było smaczne.

Składniki
ciasto na roladę:
  • 3 jajka
  •  70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 krople aromatu cytrynowego
  • 80 g mąki tortowej

nadzienie do rolady:

  • 200 g dżemu malinowego


ciasto ucierane:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru pudru
  •  1 opakowanie cukru wanilinowego
  •  5 kropli aromatu cytrynowego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  60 ml mleka

do dekoracji: 
  •  2 łyżki dżemu malinowego
  •  500 g malin [ ja miałam mrożone]
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut.
Upieczone ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon razem ze ścierką. Zostawić do ostygnięcia. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie.
Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę.
Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić.
Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić. Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym, ułożyć na nim gęsto maliny, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.





Komentarze

  1. Super pomysł, aczkolwiek dość pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo fajnie z tą roladą w środku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ładniutkie to, ale ile w tym pracy ::) podziwiam pracusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..pracy przy tym cieście było całkiem mało..tylko tak się wydaje , że jest pracochłonne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.