środa, 9 lipca 2014

Ciasto z malinami

Od dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta..przepis znalazłam dawno dawno temu w jakiejś gazecie...na zdjęciu wyglądało bardzo pysznie..moje niestety nie aż tak bardzo..troszkę zakalcowate...a może to dlatego, że nie czekałam aż biszkopt na roladę do końca wystygnie...nałożyłam dżem i zwinęłam...ale i tak było smaczne.

Składniki
ciasto na roladę:
  • 3 jajka
  •  70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 krople aromatu cytrynowego
  • 80 g mąki tortowej

nadzienie do rolady:

  • 200 g dżemu malinowego


ciasto ucierane:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru pudru
  •  1 opakowanie cukru wanilinowego
  •  5 kropli aromatu cytrynowego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  60 ml mleka

do dekoracji: 
  •  2 łyżki dżemu malinowego
  •  500 g malin [ ja miałam mrożone]
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Rolada: jajka, cukier, cukier wanilinowy i aromat wymieszać mikserem na gładką masę.Dodać mąkę, zmiksować. Na dużą prostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec około 10 minut.
Upieczone ciasto przełożyć na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon razem ze ścierką. Zostawić do ostygnięcia. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie.
Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę.
Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić.
Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić. Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym, ułożyć na nim gęsto maliny, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.





8 komentarzy :

  1. Super pomysł, aczkolwiek dość pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.a pracochłonne wcale nie jest.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo fajnie z tą roladą w środku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ładniutkie to, ale ile w tym pracy ::) podziwiam pracusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..pracy przy tym cieście było całkiem mało..tylko tak się wydaje , że jest pracochłonne.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.