Ciasto bawarskie

Kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i  w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię.. znając możliwości moich smakoszy ha ha...a teraz zapraszam na ciasto bawarskie, które zrobiłam także z powodu gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria..przepis na to ciasto wynalazłam tutaj. polecam..jest proste do zrobienia i smaczne..





Spód z ciasta kruchego:
  • 125 g masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego [ dałam zwykły cukier]
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Masa serowa:
  • 225 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa jabłkowa:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu [dałam przyprawę do kawy i deserów ]
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Nagrzać piekarnik do 180 °C. Tortownicę o średnicy 23 cm. wysmarować masłem. Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć nim dno tortownicy. Podpiekać ok. 20 minut. Serek utrzeć z jajkami i wanilią, wyłożyć na spód. Obrane jabłka pokroić w półksiężyce, wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut w temperaturze 180 °C.

















Razem ze mną  kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły:

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.