- 1 cytryna
- 500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży
- 100 g miękkiego masła, masło do formy
- 1/2 l mleka
- 60 g cukru
- 200 g masła
- 200 g miodu
- 300 g płatków migdałowych
- 3 łyżki śmietany
- 1 l mleka
- 2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego
- 40 g cukru pudru
Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować masłem blachę do pieczenia.
Przygotować polewę. Zagotować w rondelku, mieszając, 100 g masła, cały miód, płatki migdałowe i śmietanę. Odstawić.Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Gęsto ponakłuwać widelcem i odstawić na 15 minut. Posmarować polewą i piec przez 30 minut.
Rozmieszać budyń w proszku z 4 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, dodać budyń i gotować, mieszając, przez 2 minuty. Schłodzić. Resztę masła zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po łyżeczce tej masy do budyniu i mieszać.
Pokroić ciasto na 24 kawałki, przekrawać je poziomo i nakładać do środka po 2 łyżki kremu.[Ja przekroiłam ciasto na połowę i przełożyłam masą ,a potem dopiero było krojone wedle potrzeby].
Super pomysł z tym ciastem. Widzisz jak tym razem sprawnie poszło:-)
OdpowiedzUsuńciekawa nazwa ciacha :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto i intrygująca nazwa :) Dziękuję za udział we wspólnym gotowaniu z Formułą :)
OdpowiedzUsuń