- 1 szkl.ryżu parboiled Kupiec
- 20 dkg szynki np.drobiowej
- papryka: czerwona, żółta, zielona
- garść rodzynek
- szczypiorek, koperek
- saszetka oleju kujawskiego ze smakiem bazylia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- sól, pieprz
Ryż ugotować,wystudzić.Skropić odrobiną soku z cytryny i wymieszać.Papryki i szynkę pokroić w kostkę i dodać do ryżu.Resztę soku wymieszać z olejem, skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodać do ryżu .Dodać koperek, wymieszać, doprawić do smaku.Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Bardzo lubię sałatki ryżowe, gdyż niezależnie od składników zawsze są pyszne.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń