niedziela, 15 czerwca 2014

Olej z awokado „Greencado” – zielone dobro dla ciała i podniebienia

Parę dni temu otrzymałam przesyłkę ..a  niej olej..Olej , o którym nawet wcześniej nie słyszałam...jest tyle gatunków olejów i na pewno nie ja jedna nie wiem o wszystkich..Dostałam olej z awokado..jest to olej o pięknym zapachu..o smaku orzechowym ...Olej ma także piękny zielony kolor..Olej ten ma sporo właściwości..poniżej przytoczę kilka słów z internetu..Ja z braku czasu jeszcze nie wypróbowałam tego oleju..tzn. przed chwilką zamarynowałam mięsko na szaszłyki z jego dodatkiem i zobaczymy ..ale po smaku i zapachu oleju zapowiada się smakowicie...oczywiście na blogu będzie dalszy ciąg opisu związanego z testowaniem oleju.




Źródło:
Olej z awokado z czystej, zielonej Nowej Zelandii

Awokado, Persea gratissima, a po polsku smaczliwka, to wieczne zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych, wywodzące się z tropikalnych lasów Meksyku. Jego liście służą do wzbogacania smaku wielu potraw i wywarów oraz do przyrządzania naparu łagodzącego dolegliwości żołądkowe, jednak największym bogactwem tej rośliny są znajdujące wszechstronne zastosowanie kulinarne owoce. Nie tylko wykorzystuje się je także w charakterze warzywa, ale ponadto są źródłem oleju o wyjątkowych właściwościach.

Gdzie rośnie nasze awokado:

Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu od sierpnia do marca na stokach okalających Bay of Plenty (Zatoka Obfitości) na zielonej Północnej Wyspie Nowej Zelandii. Tutejszy mikroklimat, gleba i pełni zaangażowania ogrodnicy dostarczają wyjątkowych owoców, których w każdej 250-ml butelce oleju znajduje się przynajmniej dwanaście.

Właściwości zdrowotne oleju z awokado extra virgin:

Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany olej z awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.
Kulinarne zastosowanie oleju z awokado

Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych!

Źródło:
Korzyści zdrowotne ze spożywania oleju z awokado

Produkowany przez nas olej z awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany. Należy do najzdrowszych olejów na świecie i jest sprawdzony jako dobry produkt dla całej rodziny.
Dlaczego?
1. Nasz olej z awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.
2. 5 ml naszego oleju z awokado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E.
3. Olej z awokado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia.
4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%).
5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety.
6. Tłuszcze zawarte w oleju z awokado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki. Dlatego nie zapomnij stosować naszego oleju z awokado w swoich sałatkach!
7. Olej z awokado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że olej z awokado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.


2 komentarze :

  1. Niedawno kupiłam taki olej z awokado w wersji z limonką i jestem nim zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado sam w sobie jest dobrodziejstwem, a dopiero w takim stężeniu. :) miłego dnia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.