Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.
Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam do glosowania i dziękuję ..https://www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340
- 50 dkg mąki
- 40 g drożdży
- 1 szkl. letniego mleka
- 80 g cukru
- 80 ml oleju rzepakowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- kilka łodyg rabarbaru
- 30 dkg truskawek
- 1 jabłko
- 1 opakowanie budyniu malinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100ml wody + 6 łyżek wody
- 60 g cukru
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Ale śliczne pyszności :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń