Bułki śniadaniowe

Pyszne, proste do zrobienia...idealne na śniadanie,kolację...pomysł ,przepis na takie bułeczki i wspólne wyrabianie tych bułek wymyśliła Agnieszka z  Kuchniamaryny..ja już piekłam te bułeczki dwa razy..za pierwszym razem miałam pewne problemy..tzn,.może nie tyle co problemy ale ciasto ma rosnąć 30 minut..a moje z przyczyn nie zależnych ode mnie [ musiałam wyjechać z domu] rosło prawie 3 godziny..a zbyt długie wyrastanie nie jest zbyt mile widziane...w sumie bułeczki zrobiłam, upiekłam..ale jakoś nie mogły złapać koloru..ale czytałam gdzieś w necie , że to przyczyna zbyt długiego wyrastania ciasta..bułeczki mimo, że były blade [ zdjęcie na końcu postu] i tak były pyszne...Wczoraj była powtórka ..i bułeczki już były zrobione tak jak trzeba...za pierwszym razem były z samej mąki pszennej, a te z dodatkiem mąki orkiszowej..i jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię , sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania bułek..

    • 450 g wody 
    • 30 g drożdży świeżych
    • 50 g maślanki 
    • 650 g mąki pszennej typ 650 
    • 100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową]
    • 10 g soli
    • 15 g octu balsamicznego  Jamar
    • 10 g miodu
    • dodatki wg uznania(ale nie muszą być)
    W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski ,dodać pozostałe składniki.Wyrobić mikserem do połączenia składników(konsystencja ciasta klejąca,elastyczna). 
    Poczekać 30 minut, aż podrośnie [pod przykryciem ]i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę,będzie klejące ale podsypując mąką i wyrabiając zrobi się takie jak byśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni  i piec na drugim poziomie od dołu przez 15  min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.


    A tu bułeczki z samej mąki pszennej..
    Te pyszne bułki piekły [ dziękuję za wspólne pieczenie] :

    Agnieszka
    Joasia
    Daria
    Marzena
    Rynn
    Alina
    Magdalena
    Małgosia

    Komentarze

    1. Bożenko ale te Twoje bułeczki kształtne, aż mam ochotę na drugie śniadanie. :)

      OdpowiedzUsuń
    2. częstuję się jedną do śniadanka:) nie ma to jak domowe pieczywo:) ach ten zapach podczas pieczenia!

      OdpowiedzUsuń
    3. Śniadanie z takimi bułkami to dopiero musi być pyszne :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie bułeczek :-)

      OdpowiedzUsuń
    5. Dziękuję z awspólne wyrabianie bułeczek ,miło było do następnej akcji Bożenko :)

      OdpowiedzUsuń
    6. dziękuję za wspólne wyrabianie bułeczek :-)

      OdpowiedzUsuń
    7. dziękuję za wspólne wyrabianie bułek, pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    8. Podoba mi się dodatek mąki orkiszowej :) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.