Pyszne, proste do zrobienia...idealne na śniadanie,kolację...pomysł ,przepis na takie bułeczki i wspólne wyrabianie tych bułek wymyśliła Agnieszka z Kuchniamaryny..ja już piekłam te bułeczki dwa razy..za pierwszym razem miałam pewne problemy..tzn,.może nie tyle co problemy ale ciasto ma rosnąć 30 minut..a moje z przyczyn nie zależnych ode mnie [ musiałam wyjechać z domu] rosło prawie 3 godziny..a zbyt długie wyrastanie nie jest zbyt mile widziane...w sumie bułeczki zrobiłam, upiekłam..ale jakoś nie mogły złapać koloru..ale czytałam gdzieś w necie , że to przyczyna zbyt długiego wyrastania ciasta..bułeczki mimo, że były blade [ zdjęcie na końcu postu] i tak były pyszne...Wczoraj była powtórka ..i bułeczki już były zrobione tak jak trzeba...za pierwszym razem były z samej mąki pszennej, a te z dodatkiem mąki orkiszowej..i jedne i drugie były smaczne...dodatkowo można dodać np, siemię , sezam lub inne dodatki..polecam i zapraszam do wspólnego wyrabiania bułek..
- 450 g wody
- 30 g drożdży świeżych
- 50 g maślanki
- 650 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszenno-razowej [ dałam orkiszową]
- 10 g soli
- 15 g octu balsamicznego Jamar
- 10 g miodu
- dodatki wg uznania(ale nie muszą być)
W rondelku podgrzać wodę,drożdże skruszone,maślankę mieszając do rozpuszczenia.Przelać do miski ,dodać pozostałe składniki.Wyrobić mikserem do połączenia składników(konsystencja ciasta klejąca,elastyczna).
Poczekać 30 minut, aż podrośnie [pod przykryciem ]i ponownie wyrobić.Wyłożyć ciasto na stolnicę,będzie klejące ale podsypując mąką i wyrabiając zrobi się takie jak byśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec na drugim poziomie od dołu przez 15 min potem zmniejszyć na 190 i piec 10 minut.
A tu bułeczki z samej mąki pszennej..
Te pyszne bułki piekły [ dziękuję za wspólne pieczenie] :
Agnieszka
Joasia
Daria
Marzena
Rynn
Alina
Magdalena
Małgosia
Bożenko ale te Twoje bułeczki kształtne, aż mam ochotę na drugie śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńczęstuję się jedną do śniadanka:) nie ma to jak domowe pieczywo:) ach ten zapach podczas pieczenia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki!
OdpowiedzUsuńŚniadanie z takimi bułkami to dopiero musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pyszne wypiekanie bułeczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję z awspólne wyrabianie bułeczek ,miło było do następnej akcji Bożenko :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wyrabianie bułeczek :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wyrabianie bułek, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek mąki orkiszowej :) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń