Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 20 dkg margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
- 5 łodyg rabarbaru
- 1/2 szkl.wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier do smaku
Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać.Z pozostałej części ciasta zrobić długie paski i ułożyć na nadzienie. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kurczę ona musi być pyszna...
OdpowiedzUsuńZgadza sie..byla pyszna.
UsuńLubię takie tarty
OdpowiedzUsuńJa tez.
Usuńwygląda apetycznie:) można kawałek:)
OdpowiedzUsuńDziekuje..nawet dwa kawalki..
Usuń