Syrop z mniszka i wanilii

Miód  z mniszka robię co roku..i w tym roku przyszła pora na zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj.Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo ..
  • 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 
  • 1 litr wody 
  • 2 cytryny 
  • ziarenka z laski wanilii 
  • 1 kg cukru 
Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.






Domowy Wyrób

Komentarze

  1. Pierwszy miodek juz zrobiłam, teraz czekam na drugie kwitnienie i jeszcze raz zrobię, pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku już dwa razy robiłam..z tym , ze drugi raz trochę inaczej..przepis wkrótce będzie na blogu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.