Sernik jabłkowy z sosem

Przepis na taki pyszny sernik, z dodatkiem jabłek znalazłam tutaj..Taki sernik jest naprawdę pyszny..polecam..U mnie co prawda sernik był pieczony w blaszce i polany innym sosem, ale to i tak bez większego znaczenia..

Składniki spodu ( na tortownicę o średnicy 29 cm):
  • 1 szkl. herbatników
  • 1 szk. biszkoptów 
  • 120 g masła
  • 1 - 2 łyżki jasnego dżemu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki masy serowo - jabłkowej:
  • 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego
  • 150 - 200 g masła
  • 1¼ - 1½ szkl.cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka
  • 2 - 3 jabłka (ok. 400g) 

dodatkowo:
  • dowolny sos

Wykonanie spodu:
Masło roztopić i wystudzić.Biszkopty i herbatniki pokruszyć na miazgę.Wymieszać z cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem.Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się.

Wykonanie masy serowo-jabłkowej:
Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie żółtka i twaróg.  Ucierać, aż powstanie gładka masa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i  dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno z  pozostałym  cukrem i delikatnie wymieszać z masą serowo- jabłkową. Wyłożyć na schłodzony spód i piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190°C. Przed podaniem każdą porcję polać sosem toffi.


Komentarze

  1. Bożenko sernik z jabłkami ale szaleństwo na blasze :)) Nie jadłam , nie piekłam, ale jestm bardzo ciekawa smaku. :) miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo zachęcająco do skosztowania:d

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.