czwartek, 15 maja 2014

Rogaliki z serkiem topionym i szynką

Kolejne mini rogaliki..wykonane przy pomocy rogalomanii..Jestem bardzo zadowolona z tego produktu i na pewno nie raz z niego jeszcze skorzystam...mam już w planach kolejne rogaliki..A teraz zapraszam na mini rogaliki ale z  farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy..

  • 2,5 szkl. mąki 
  • 10 g drożdży
  • 1,5 łyżki oleju
  • 0,5  łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4  szkl. ciepłej wody

  • serek topiony
  • kilka plasterków szynki
  • jarzynka

  • jajko do posmarowania rogalików

Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką.
Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto  i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić  na dwie części. Każdą część rozwałkować  na kształt koła. Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką] i zwijać rogaliki.Uformowane rogaliki przełożyć na blaszkę i odstawić  na 10 minut do podrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.





1 komentarz :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.