niedziela, 25 maja 2014

Ptyś

Przepis na to ciasto jest na wielu blogach..i w sumie nie pamiętam gdzie znalazłam..Ciasto jest proste do zrobienia..i na dodatek pyszne...u mnie zamiast twarogu są serki waniliowe [ w sumie też 0,5 kg]..do tego ciasta wykorzystałam galaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare..


 Składniki na Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1/2 szkl.mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Składniki na krem ptysiowy

  • 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ]
  • 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej]
  • 2 jednakowe galaretki 
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka
  • 1 szkl.mleka
 Dodatkowo:
  • herbatniki
  • kolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ]
 Składniki na polewę czekoladowa:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 30%

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami. 



Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

3 komentarze :

  1. wygląda świetnie, jadłam kiedyś to cisto jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam mniam
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poprosze!
    :)
    Dziekuje za udzial w akcji mamowej.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.