- 1 duża golonka
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1-2 łyżeczki przyprawy maggi
- 3 łyżeczki żelatyny
Golonkę obrać z kości i pokroić na niewielkie kawałki.Przełożyć mięso do robota z nożami tnącymi ,dodać przyprawy i wszystko chwilę wymieszać.Wyjąć mięso i chwilę jeszcze wymieszać dłońmi.Mięso przełożyć do szynkowaru.Zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3-4 godzin .
Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń